
Am modificat putin o reteta clasica de tiramisu, astfel
incat sa pot imparti prajitura si cu prietena viitoare (intre timp
proaspata) mamica :). Sa va explic : un tiramisu
ca la mamma lui din Italia are ou crud in compozitie, lucru care il
pune pe lista neagra a deserturilor pe care are voie sa le
manance o femeie insarcinata.
Si asa ma gaseam eu, in
primele zile ale anului, cu prietena
insarcinata in dotare si o pofta (a mea, nu a ei) de tiramisu.
Solutia la indemana, sa elimin
oul, nu era chiar
ce imi doream pentru ca imi
place mult textura cremoasa pe care o adauga
galbenusurile, asa ca am facut un
compromis si am renuntat doar la albus.
Galbenusul l-am tratat termic cu ajutorul unui sodou (
galbenus + lapte fierbite +
zahar) iar rezultatul a fost mult,
mult peste asteptari.

Ingrediente pentru o tava
dreptunghiulara, de 30 cm/22 cm
Sirop
Un espresso lung sau o ceasca de cafea tare
O cana cu apa
2 linguri de zahar
Doua lingura amaretto ( lichior de migdale) - e optional dar
daca aveti la indemana, nu ezitati
Crema
4 galbenusuri
400 ml lapte 3,5 %
grasime
100 g zahar
500 g mascarpone
400 ml smantana pentru frisca (min 30%
grasime)
O pastaie de vanilie
1/2 pachet de piscoturi (din cele cu 4 pachetele inauntru)
Pentru sirop faceti cafeaua si puneti la fiert apa cu zaharul,
cand da in clocot, luati de pe foc si adaugati cafeaua si
lichiorul. Lasati la racit.

Intr-o cratita, puneti laptele la fiert. Intr-un alt
recipient bateti cu telul galbenusurile cu zaharul pana se albesc
putin, adaugati semintele de la pastaia de vanilie. Cand fierbe
laptele, turnati in fir subtire peste galbenus, amestecand in
continuu.
Transferati amestecul
inapoi in cratita in care ati pus laptele. Sodoul nu trebuie fiert
( pentru ca ouale s-ar transforma in omleta si ar
capata aspect taiat) de
aceea, urmatoarea etapa e indicat sa fie
facuta pe baie de aburi sau pe foc foarte mic si
intr-o cratita in care aveti incredere (fundul gros, material de
calitate care sa permita incalzirea uniforma). Sodoul
este gata in momentul in care se ingroasa
putin (cand ajunge la 82 de grade
C), si arata ca o
smantana lichida. Daca totusi au scapat lucrurile de sub control si
vi se taie, nu disperati, bagati un mixer vertical in el vreo 30 de
secunde, putere maxima si ar trebui sa il readuceti la o forma
omogena. Puneti la racit intr-un bol cu apa cu gheata.
Amestecati crema racita cu branza mascarpone. Cele
mai bune rezultate eu le-am avut cu mascarponele de la Lidl, pentru
ca are consistenta potrivita, daca aveti un tiramisu mai moale si
crema va iesi putin mai lichida. Bateti frisca spuma si adaugati-o
la restul cremei, cu miscari usoare, astfel incat compozitia sa
ramana pufoasa. Amestecul rezultat este destul de moale (ca o
frisca moale) dar se incheaga dupa cateva ore la frigider.

Pentru asamblare, treceti
piscoturile, unul cate unul prin siropul cu cafea si acoperiti
fundul tavii cu ele. Puneti jumatate
din crema peste acestea si
repetati cu inca un strat de piscoturi si cealalta jumatate de
crema. Lasati la frigider cateva ore (4-6 sau cel mai bine peste
noapte). Poate fi pus si in pahare pentru portii
individuale, ceea ce nu ar fi o idee rea pentru ca odata aflat cu
tava in fata e greu sa te mai opresti.
Inainte sa va
infruptati, pudrati generos cu
cacao.